Verbouwen of verhuizen? Het beste advies!
Verbouwen of verhuizen, welke keuze is het beste? Deze vraag kan zich aandienen als je enigszins ontevreden bent met je huidige woning. Denk je erover om zoveel aan je huis te veranderen dat verhuizen wellicht de meest verstandige optie lijkt? Of kun je je droomhuis creëren door middel van een aanzienlijke renovatie? Zowel verbouwen als verhuizen hebben hun voor- en nadelen, soms is het niet gelijk duidelijk welke optie het beste voor jou is. In deze blog tonen we je een stappenplan om tot een beslissing te komen.
1. Wat stoort je aan je huidige woning?
Het is duidelijk dat je niet volledig tevreden bent met je huidige woning. Maar probeer op papier te zetten wat je precies wilt veranderen. Als je ontevreden bent over de indeling of grootte van je huis, zou een renovatie dit mogelijk kunnen verhelpen. Verlang je naar een grotere tuin of wil je misschien op een andere locatie wonen? Dan lijkt verhuizen de beste optie. Wat je redenen ook zijn, de eerste stap is om te bepalen wat er precies moet veranderen.
2. Wat is je budget?
Een zeer belangrijke factor in je besluitvorming is uiteraard je budget. Schat in hoeveel je kunt uitgeven aan een renovatie of verhuizing. Denk ook na over hoeveel je maandelijkse lasten mogelijk zullen stijgen. Bij een verhuizing kun je natuurlijk een nieuwe hypotheek afsluiten, maar ook bij een renovatie zijn er aanvullende financieringsopties beschikbaar. Wellicht kun je je hypotheek verhogen, een tweede hypotheek afsluiten of gebruikmaken van de overwaarde van je huis om de renovatie te financieren. Op de website van het NIBUD vind je meer informatie over de diverse manieren om een renovatie te betalen.
3. Schat de kosten van een mogelijke renovatie in
Voordat je beslist of je wilt verbouwen of verhuizen, is het slim om te weten wat een renovatie gaat kosten. Dit helpt je om een realistisch beeld te krijgen van wat erbij komt kijken en of het financieel haalbaar is.
Hier zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het inschatten van de kosten:
- Soort Renovatie: Het type renovatie, zoals een nieuwe keuken of badkamer, heeft invloed op de kosten. Grotere projecten kosten meestal meer.
- Materialen en Werk: De keuze van materialen en de kosten voor vakmensen spelen een grote rol. Luxe materialen kunnen duurder zijn.
- Vergunningen: Sommige renovaties hebben vergunningen nodig. Deze kosten moeten ook worden meegerekend.
- Onverwachte Uitgaven: Houd wat geld apart voor onverwachte problemen.
- Advies: Het kan slim zijn om professioneel advies in te winnen, wat wel wat kan kosten maar je helpt om slimme keuzes te maken.
4. Bekijk de kosten van een verhuizing
Om een idee te krijgen van de kosten voor een verhuizing, moet je uiteraard eerst onderzoeken wat een geschikte nieuwe woning ongeveer zou kosten. Waarschijnlijk heb je al heel wat tijd op Funda doorgebracht, maar nu is het tijd om een alles goed in kaart te brengen:
- Wat zijn de prijzen van huizen die in aanmerking komen?
- Hoe vertaalt zich dit naar je maandelijkse lasten? Dit kun je direct berekenen op Funda.
- Wat zijn de bijkomende kosten voor het verkopen van je huidige woning en het afsluiten van een nieuwe hypotheek?
- Wat zijn de kosten voor de daadwerkelijke verhuizing? Je kunt direct een inschatting maken door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen bij verhuisbedrijven.
5. Verbouwen of verhuizen? Zet alles op een rij
Nu is het tijd om al je bevindingen naast elkaar te leggen. Je kent je budget. Je hebt waarschijnlijk een idee van de kosten van je gewenste verbouwing en de financieringsmogelijkheden. Ook heb je gekeken naar de maandelijkse lasten voor een mogelijk nieuwe woning en de bijbehorende verhuiskosten. Zo heb je een compleet financieel overzicht, zo kun je een deel van je beslissing nemen. Uiteraard is je besluit niet afhankelijk van financiën. Bij een verhuizing horen ook dingen als afscheid nemen van buren, wennen aan een nieuwe buurt of stad, en misschien veranderingen voor je kinderen op school. Bij een renovatie zit je tijdelijk tussen de bouwwerkzaamheden. Bekijk dus van beide opties zowel de positieve als negatieve kanten, zowel emotioneel als financieel. Op die manier kun je tot een conclusie komen.