Verhuizen naar een kleinere woning: hier moet je rekening mee houden
Verhuizen naar een kleinere woning? Dat kan nogal wat uitdagingen met zich meebrengen. Je hebt minder ruimte tot je beschikking waardoor je creativiteit op de proef wordt gesteld. Je meubels zijn misschien te groot voor de nieuwe woonkamer of je hebt te veel spullen en te weinig opbergruimte in je nieuwe kleine woning. Het maken van de juiste keuzes én een goede voorbereiding zijn dus een must. Verhuizen naar een kleinere woning? Zo doe je dat!
Tips voor verhuizen naar een woning met minder ruimte
Verhuizen naar een woning met minder leefruimte en woonoppervlak kan verschillende redenen hebben. Misschien heb je minder woonruimte nodig omdat de kinderen het huis uit zijn. Verhuis je naar een grote stad? De huizenprijzen zijn dan vaak hoger en de woningen kleiner. Waar moet je rekening mee houden als je naar een kleiner huis gaat verhuizen?
1. Meten is weten
In een kleine woning heb je minder ruimte, maar vaak ook kamers tot je beschikking. Bedenk vooraf goed welke bestemming de ruimtes krijgen. Werk je vanuit huis? Dan wil je die extra kamer misschien gebruiken als thuiskantoor in plaats van logeerkamer.
Het is belangrijk om prioriteiten te stellen. Heeft elke ruimte een doel? Maak dan een inventarislijst. Welke meubels heb je nodig in deze ruimte? Vervolgens meet je de ruimte goed op. Door dit ook met je meubels te doen, weet je precies of dat bureau of bed past.
Extra tip! Ga je kleiner wonen, maar wil je geen keuze maken tussen een thuiswerkplek en logeerkamer? Dan kun je ook kiezen voor multifunctionele meubels. Als je kiest voor een slaapbank, heb je een gezellige zithoek voor het thuiskantoor én een bed voor jouw logees.
2. Meubels en spullen sorteren
Je hebt al een lijstje met meubels die je nodig hebt om de kamers in je kleine woning te vullen. Wat blijft er over? Welke items wil je sowieso houden en welke spullen gebruik je niet? Maak aparte stapels met spulletjes die je wilt houden, verkopen of weggooien.
Zijn er veel spullen die je wilt weggeven? Denk dan ook aan een goed doel of de kringloop.
Extra tip! Goede meubels of spullen kun je eventueel ook verkopen. Dat is zeker een aanrader wanneer je nieuwe meubels moet kopen voor de kleinere woning. Spullen een tweede eigenaar bieden is goed voor jouw portemonnee, maar natuurlijk ook duurzaam.
3. Opslag huren voor dierbare items of spullen waar geen ruimte voor is
Heb je dierbare spulletjes of meubels die je écht wilt bewaren maar waar je geen plek voor hebt in je kleinere woning? Dan is het huren van een opslag een prima optie. Doe de spullen in dubbelwandige verhuisdozen. Pak breekbare spullen goed in met noppenfolie of bubble wrap. Zo weet je zeker dat jouw eigendommen ook in de opslag netjes en heel blijven.
Extra tip! Doe spullen die je wilt bewaren en meegaan naar het nieuwe huis direct in een stevige verhuisdoos. Zet op de verhuisdozen voor welke ruimte de spullen zijn bestemd.
Begin op tijd met inpakken als je gaat verhuizen
Ga je verhuizen van een hoekwoning naar een appartement of studio? Verruil je jouw vrijstaande woning voor een kleiner huis met minder kamers en woonoppervlak? Dan is de kans groot dat je niet alles mee kunt nemen en je gebruik moet maken van een opslag. Begin vroegtijdig met het uitzoeken van welke dingen je wel of juist niét mee wilt nemen.
Dit neemt zeker enige tijd in beslag. Maak gebruik van verhuisdozen en verhuismateriaal. Zoals matrashoezen en waterbestendige meubelhoezen voor het opslaan van meubilair. Verhuisdozen Loods heeft alles wat je nodig hebt voor de verhuizing. Door gebruik te maken van de verhuisdozen calculator weet je precies hoeveel dozen je moet bestellen.